Социјални партнери корак ближе Општем КУ

2019-04-25

img

У Административном центру Владе РС одржан састанак социјалних партнера о Општем Колективном Уговору

У организацији  Министарства рада и борачко -инвалидске заштите данас је одржан тринаести састанак социјалних партнера након што је ступањем на снагу новог Закона о раду 2016 године престао да важи раније закључени Општи Колективни Уговор.

 

У преговарачком тиму Конфедерације синдиката РС поред Предсједника Жељка Тепавчевића били су и подпредсједници КСРС Божо Марић и Обрад Белензада као и члан Предсједништва Мирко Шербеџија. Састанком је предсједавао Министар рада и борачко- инвалидске заштите Душко Милуновић, а присуствовали су и министри у Влади РС Антон Касиповић и Петар Ђокић.

 

У вишечасовној дискусији у којој су учествовали представници УУПРС на челу са Предсједником Драгутином Шкребићем као и представници ССРС , Владе РС и КСРС учињен је велики искорак у преговорима и значајно приближени ставови по питању регреса и увећања по основу минулог стажа.

 

КСРС је остала доследна свом стави да увећање по основу минулог стажа мора износити најмање 0,4% за сваку навршену годину стажа, док је Влада РС изнијела нови предлог по питању регреса на начин да најмањи износ регреса мора бити једнак најнижој плати у РС и обавезала се да ће кроз измјене закона о порезима и доприносима тај износ регреса бити ослобођен пореза и доприноса.