Република Српска пред потписивањем општег колективног уговора

2019-02-20

img

У организацији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите одржан је данас састанак учесника у социјалном дијалогу.

Састанком у Влади Републике Српске предсједавао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, а присуствовали су му и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар правде Антон Касиповић.

 

У саставу делегације Конфедерације синдиката РС поред предсједника Жељка Тепавчевића били су и Божо Марић предсједник Синдиката управе РС који је и подпредсједник Конфедерације синдиката РС и Мирко Шербеџија предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара.

 

Након трочасовне дискусије значајно су приближени ставови учесника социјалног дијалога око текста Општег колективног уговора. Договорено је да стручна служба министарства свим учесницима преговора достави радни материјал усаглашеног дијела текста Општег колективног уговора до петка 22.02.2019. године као и текст преосталих неколико неусаглашених ставова. Наведени радни материјал ће бити основ даљег преговарања  на следећем састанку који је заказан за сриједу 27.02.2019. године. 

 

Данашњим састанком након дугог застоја у преговорима настављен је дијалог социјалних партнера након што је ступањем на снагу новог Закона о раду 2016. године престао да важи закључени Општи колективни уговор. 

 

Као активан учесник у трипартитним и бипартитним преговорима разумијевајући позиције и интересе других страна у преговорима, а у циљу дефинисања одредби Општег колективног уговора и његовог потписивања, Конфедерација синдиката РС дала је немјерљив допринос у унапређењу заштите права радника као и побољшања њиховог материјалног статуса. Као равноправна синдикална централа активно учествујемо у креирању како гранских тако и посебних и појединачних Колективних уговора са циљем да кроз исте дођемо до повећања плата, а Републику Српску унаприједимо у мјесто из кога неће одлазити радници.