Грађани могу да одахну-поскупљења струје за домаћинства неће бити

2019-08-26

img

На састанку који се одржао у простроријама МХ ЕРС у Требињу и коме су присуствовали чланови Управе Електропривреде на челу са Генералним директором Електропривреде г. Луком Петровићем, Предсједником Синдиката Електропривреде Зораном Мићановићем , Предсједником удружених радника Енергетике г. Слободаном Остојићем те Предсједником Конфедерације Синдиката Републике Српске г. Жељком Тепавчевићем, разговарало се о актуелним темама у систему, а између осталог договорено је да поскупљења струје за грађане неће бити.

Дана 26.09. 2019 године у просторијама МХ ЕРС у  Требињу , представници Управе ЕРС на челу са Генералним директором Електропривреде РС г. Луком Петровићем одржали су састанак са представницима Синдиката Електропривреде, Синдиката удружених радника енергетике и Конфедерације синдиката Републике Српске.

 

На састанку се разговарало о свим битним и актуелним темама везаним за пословање и успјешнији рад овог система а поготово о начинима побољшања положаја запослених, процеса реструктуирања, нових инвестиција , начина и могућности обезбјеђивања функционисања базних произвођача електричне енергије, односно о перспективама пословања двије Термоелектране као и о новим условима тржишног пословања ЕРС у свјетлу одлуке менаџмента МХ ЕРС о новим цијенама за купце електричне енергије преко пет гигават часова, које су истим понуђене кроз нове уговоре о снабдијевању електричном енергијом.

 

Генерални директор ЕРС појаснио је да је Регулаторна Комисија за електричну енергију у марту ограничила могућност снабдијевања купаца на напонским нивоима од 110,35 и 10 киловата на начин да су од 01.септембра дужни да обезбиједе снабдијевање електричном енергијом. У Републици Српској постоје укупно 24 правна лица која имају лиценцу за снабдијевање електричном енергијом а један од њих је и Електропривреда РС- навео је Петровић и додао да сваки снабдјевач на отвореном тржишту па и ЕРС у складу са својом пословном политиком и пословним амбијентом формира цијене електричне енергије. 

 

Петровић је истакао да и поред увећања ове цијене нису тржишне него су значајно испод и додао да на овај начин ЕРС жели да задржи све купце и од укупно 1.174 купаца на нивоима 10,35 и 110 киловата ми смо кориговали цијену електричне енергије за њих око 200 и понудили им одговарајуће уговоре и уколико се догоди да купци не потпишу уговор ни са једним снабдјевачем, они ће од 01.09.2019 године бити ван мреже.

 

Предсједник Конфедерације синдиката РС изразио је задовољство што и поред услова тржишног пословања ЕРС и даље наставља са социјално одговорном политиком јер неће бити повећања цијене електричне енергије за домаћинства, домове здравља, болнице , водоводе као ни за већину привредних субјеката који су прикључени на мање напонске нивое. Тепавчевић је истакао као позитивну ствар и то што је Управа МХ ЕРС изнашла начина да и даље кроз ниже цијене електричне енергије субвенционира привреду и додао да је не могуће очекивати да ЕРС некоме на слободном тржишту продаје електричну енергију по јефтинијим цијенама него што та електрична енергија кошта у производњи. 

Сматрамо да се на овај начин чува систем, чува држава и егзистенција 10.000 запослених радника и да би било не допустиво да нам неке приватне компаније узму тржиште а са друге стране ни ЕРС више не може да издржи терет субвенционирања привредних субјеката који више већином нису државни на штету свог пословања и даљег инвестирања - констатовао је предсједник Конфедерације синдиката РС.

 

На састанку је изнесена констатација и апсолутна опредијељеност да ће повећање прихода обезбијеђених овом мјером бити усмјерено у инвестиције, што ће убрзати планирано инвестирање у нове објекте као и улагање у одрживост и развој постојећих производних капацитета.

 

Предсједник Синдиката ЕРС г. Зоран Мићановић сматра да би било доста боље стање у овом предузећу да је одлука о изласку на тржиште донесена и прије три године, и истакао да је ЕРС стуб привреде и стуб одрживости Републике Српске и да нам је свима обавеза да га чувамо, изграђујемо и да урадимо максималне напоре како би смо у складу са прописаним стандардима обезбиједили стабилан и сигуран рад свих произвођача а посебно рад РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко који нам у систем дају више од 60% електричне енергије.

 

Генерални директор ЕРС је подсјетио да је отварање тржишта електричном енергијом један од захтјева енергетске заједнице и трећег енергетског пакета који је потписала РС и БиХ и додао да смо ми ти који каснимо и да смо последња електропривреда на балкану која примјењује тржишне принципе и то само на нивое 10, 35 и 110 киловата. Све земље у Европи и региону - додаје Петровић, извршиле су либерализацију тржишта електричне енергије односно ускладиле је са прописима и смјерницама европске комисије , односно европске заједнице. 

 

Ми на овај начин остајемо највећи конкурент компанијама које се баве снабдијевањем електричне енергије и остајемо најповољнији снабдјевач, јер су наше понуђене цијене мање од цијена у окружењу од Србије гдје је мегават-час 58 еура, у Хрватској 55 еура, Електропривреди БиХ је око 50 еура а код нас је то до сада било 31,3 еура и ми смо ту цијену повећали сада на око 38 еура за мегават час иако се тржишне цијене крећу на берзама око 60 еура.

 

Слободан Остојић , предсједник Синдиката удружених радника Енергетике РС истакао је значај очувања Електропривреде и устврдио да електрична енергија у укупном трошку готовог производа или неке услуге износи око 2% а највише до 3 % и не види уопште значајнији утицај на привредне субјекте кроз ову мјеру ЕРС имајући у виду да им ЕРС и даље нуди најјефтинију електричну енергију коју они нису обавезни да купе од нас.

 

На састанку је закључено да добра сарадња на нивоу Синдиката и МХ ЕРС мора да се пренесе и на сва зависна предузећа и да нам је свима заједнички циљ унапређење ЕРС, стварање бољих услова за повољнији положај запослених кроз унапређење заштите на раду, повећање накнада за рад и залагање запослених посебно у производњи, одржавању и преносу електричне енергије, како би и даље ЕРС био стуб развоја и сигурности Републике Српске и имао могућности да и даље исказује своју одговорност према друштвено осјетљивим и социјалним категоријама.

 

dodatna slika dodatna slika dodatna slika