Самостални синдикат средњих школа РС на састанку код министрице Тривић

2019-05-20

img

Делегација Конфедерације синдиката РС на данашњем састанку са министром просвјете и културе изразила је спремност да КСРС буде партнер у реформским процесима којима треба да се обезбиједи побољшање положаја просвјетних радника у средњем образовању.

У кабинету Наталије Тривић, министрице  просвјете и културе  данас је одржан састанак са делегацијом КСРС у којој су поред Предсједника Жељка Тепавчевића  биле и Славица Малић, предсједница Самосталног синдиката средњих школа РС, и Добрила Поповић, технички секретар  КСРС.

 

Представници синдиката су истакли значај и потребу побољшања  положаја запослених у средњем образовању и то кроз повећање коефицијената  како би се  коефицијенти запослених у овој области изједначили  са коефицијентима запослених у другим областима које се финансирају из буџета, као и обезбеђивање плаћања разредног старешинства у износу најмање од бар 2 ( два ) часа.

 

Министрица Тривић је упознала представнике КСРС  са активностима  Министарства  у области унапређења средњег стручног образовања, као и са намјером да се ради реформа предшколског, основног и средњег образовања и позвала Конфедерацију синдиката РС  да буде активан партнер  у овоме важном процесу.

 

Министрица је одговарајући на захтјев КСРС да се коефицијенти у средњем образовању изједначе  са другим буџетским установама, саопштила да и јесте то зацртано као циљ у трогодишњим плановима овога министарства и Владе РС.

 

У разговору који је био јако конструктиван , уз обострано уважавање , разговарало се о пуно проблема са којима се свакодневно сусрећу просвјетни радници, а представници КСРС су упознали министрицу и њене помоћнице  о активностима КСРС  које имају за циљ усклађивање Закона о платама са Законом о раду  како би и радници који примају плату по основу закона о платама   остварили право на регрес и топли оброк који су загарантовани  Законом о раду.